torsdag 3 mars 2011

Man bli aldrig fullärd!

Fick frågan om hur man tränar en hundvalp som som ylar när den lämnas ensam. Mitt svar: INGEN ANING! Jag har haft hund sedan jag var 20 år och flyttade hemifrån, ändå vet jag bara en bråkdel. Det handlar verkligen hela tiden om att lära sig något nytt med just den hund man har just nu. Jag läste in mig på en såååå fiiiin bok av Anders Hallgren när vi köpte Falcon och höll på att bränna upp den i öppna spisen efter några månader. Det som funkar för en, funkar inte för en annan.

Just detta att lämna hunden själv, samt att få hunden rumsren är de två saker som vi aldrig behövt jobba med- inte med någon av våra hundar. Det har liksom bara gått av sig själv. Falcon har varit ett ess på att lämnas själv, redan när han var liten så läste han av våra signaler och la sig på rygg i sin säng när vi var på väg någonstans. Såg för tokigt ut. Det har han fortsatt med. Fast vi är å andra sidan hemma så otroligt mycket med honom eftersom min arbetsplats är här, så han kanske bara tycker att det är skööööönt att få lite lugn och ro. Det ser så ut i alla fall!

Har lånat två hundböcker som jag tyckte såg spännande ut när jag var med sonen på biblioteket. De handlar om hundens förmåga att läsa av och tolka oss människor. Och hur vi, genom att förstå detta, kan bli bättre på att kommunicera med våra hundar. Jag har ofta fått frågan om vad jag tycker om Cesar Millan (mannen som talar med hundar). En sak som han har sagt som jag verkligen tagit till mig är: Du får den hund du behöver i ditt liv just nu. Öppnar du dina sinnen så kommer du att inse att hunden har mycket att lära dig om ditt eget beteende.

Falcon är en läromästare med stor GULDSTJÄRNA i boken!

Viktigt med Cesar Millan är nog att tänka på att han utgår från USA, där man impulsköper valpar i skyltfönster och inte har samma kultur med att träna och promenera med hundarna. Och självklart är det enkelt för honom att få en hund att gå fint i koppel om det gör ont att dra....Man får plocka godbitarna och skippa resten.

Det ska jag göra med dessa böcker också!

PS: Just nu ligger Falcon och drömmer djupt och viftar så hårt med svansen i golvet att det dunkar högt. Undrar vad han är på jakt efter?!
2 kommentarer:

  1. Bianca säger att Falcon förmodligen drömmer om pizzor. :-)

    SvaraRadera
  2. Hihi! Falcon drömmer ju så klart om Smilla...

    SvaraRadera